dinsdag 6 september 2011

Recensie 'Loverboys'

Titel: Loverboys
Auteur: Helen Vreeswijk
Uitgever: Manteau
ISBN: 9789022324431
Aantal pagina’s: 314
Prijs: variërend van €3.95 tot €17.95

‘Loverboys’ is een boek geschreven door Helen Vreeswijk. Helen Vreeswijk is een opkomend schrijfster die al haar ervaringen in haar boeken probeert te leggen. Zo begon ze als vingerafdrukdeskundige en schrijfsters van de kinderpagina van het personeelsblaadje. Ze raakte betrokken bij meerdere onderzoeken naar ontvoeringen, moorden en afpersing. Inmiddels werkt ze als assistent rechercheur bij de Nederlandse recherche.
Vanwege al deze betrokkenheid besloot mevrouw Vreeswijk al haar ervaringen door middel van boeken te reproduceren om als informatiebron te dienen voor de onwetende tiener.
Zo bevatten haar boeken aan het eind van elk verhaal tips om gevaren te omzeilen en loverboys te ontmaskeren.
Samenvatting
Lisa en Kelly zijn twee onschuldige tienermeisjes die naar de middelbare school gaan. Door wat opschepperij en winkeldiefstal komen zij in aanraking met de knappe Mo en zijn vriend Ramon. Lisa en Kelly raken volkomen in de ban van deze loverboy en voor ze het weten werken ze allebei als hoer in Arnhem of België. Zullen deze hartsvriendinnen weer bij elkaar komen en uit de prostitutie geraken, ondanks alle opruiende taal van Mo en zijn trawanten?
Cliché
Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Lisa en Kelly. Men volgt ze allebei wanneer ze in een hachelijke situatie te Arnhem en Antwerpen terecht komen. Het verhaal dient het fenomeen ‘Loverboys’ te illustreren en daarmee de lezer(es) alert te maken voor deze gemaskeerde monsters. Dit zorgt voor een clichématig boek dat een beetje doet denken aan het opgeheven wijsvingertje dat je eraan herinnert om niet alleen naar het uiterlijk te kijken en niet naar de beloftes van een onschuldig lijkende jongen te luisteren.

Sprookje
Tot mijn spijt moet ik ook meedelen dat dit boek net een sprookje is, vertaald naar de eenentwintigste eeuw. De hoofdpersoon komt in een benarde situatie terecht en wanneer alle hoop vervlogen lijkt, komt daar de held uit de schaduw opdoemen en biedt met zijn ene hand hulp aan en met zijn andere hand slaat hij de slechterik knock-out. Dit zorgt ervoor dat de lezer het verhaal na een tijdje enigszins kan invullen en de uitkomst kan voorspellen.
Realistisch
Ook al heeft dit boek veel weg van een sprookje, biedt het toch een realistisch beeld van het heden en de situatie waarin je kan verkeren wanneer je een echte loverboy tegenkomt. Vreeswijk geeft een goede illustratie van de handelingen van deze loverboys, waar we toch veel van horen, en komt ook met oplossingen om dergelijke problemen te voorkomen. Dit zorgt ervoor dat de lezer voldoende wordt geïnformeerd.
Al met al vond ik dit boek teleurstellend. Te clichématig, te veel het sprookjes idee en te kinderlijk verteld. Dit resulteerde in een saai boek dat eerder een kwelling dan een plezier was om te lezen.  Ik had van iemand die zelf bij de recherche werkt meer actie, spanning en formeler taalgebruik verwacht.

Tobias Wouters